Είμαι η Άλλη

Είμαι η Άλλη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πολυξένη Βελένη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ματαιωμένες προσδοκίες, φρούδα όνειρα, αλλεπάλληλες διαψεύσεις, χαμένες ευκαιρίες, αδιόρατες φοβίες, βασανιστικά συμπλέγματα, πληκτικές συνήθειες μιας γρήγορα εξελισσόμενης καθημερινότητας με αναπάντεχες ανατροπές, αγωνία του αναπότρεπτου, ωδίνη της απώλειας, παρελαύνουν μέσα από δεκατέσσερα διηγήματα το καθένα με τη δική του θεματική, επιφυλάσσοντας μία τελική έκπληξη.
Ιστορίες κάποιων που άλλαξαν πατρίδες για μια ζωή άλλη και άλλων που ανέτρεψαν τον εαυτό τους στον τόπο τους. Ιστορίες ανθρώπων, κοινότοπα επαναλαμβανόμενες, μα και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Ιστορίες που μπορούν να συμβούν στον καθένα μας.

Εκδοτικός οίκος ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ

Τιμή με Φ.Π.Α. 12,00

Σελίδες 122

Έτος πρώτης κυκλοφορίας 2015

ISBN 978-618-82346-0-4

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» 6-7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Μια αρχαιολόγος που “σκάβει” στην ανθρώπινη ψυχή
Δεκατέσσερα διηγήματα παρελαύνουν το καθένα με τη δική του θεματική, επιφυλάσσοντας στον αναγνώστη μία τελική έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στιγμές σκόρπιες από ζωές γυναικών της διπλανής πόρτας σαν ψηφίδες ενός διαλυμένου μωσαϊκού. Ορισμένες γυαλιστερές κι άλλες λιγότερο φανταχτερές, καλούνται να πάρουν τη θέση τους για να πουν τελικά μια ολοκληρωμένη ιστορία. Όχι όμως προτού καθεμία ανοίξει έστω και λίγο τα χαρτιά της. Προτού πει τη δική της ιστορία που, αν και μοιάζει πολύ με εκείνες που μπορεί να έχουμε ακούσει, ξεχωρίζει καθώς είναι φορτωμένη από τα αρώματα που αφήνει η προσωπική αφήγηση και τα οποία σε κάνουν να ανισθάνεσαι ότι ήσουν παρών όταν συνέβησαν όσα περιγράφονται.
Είναι οι 14 ιστορίες που μετέφερε στο χαρτί η Πολυξένη Βελένη. Δρόμοι άναρχα χαραγμένοι μέσα στη ζωή που θα συναντηθούν στην τελευταία ιστορία, τη 15η, και ως μαγική εικόνα θα αποκαλύψουν όσα μέχρι τώρα αποσπασματικά πληροφορούνταν ο αναγνώστης στις προηγούμενες σελίδες. Αποκάλυψη που γίνεται όχι με τρόπο εντυπωσιακό – όπως η έκρηξη ενός πυροτεχνήματος – αλλά με μεθοδικότητα, όπως θα ταίριαζε σε έναν ντεντέκτιβ που συλλέγει στοιχεία για μια υπόθεση ή σε έναν αρχαιολόγο που επιχειρέι να ερμηνεύσει τα ευρήματά του.
Κι εδώ έχουμε ακριβώς αυτή την περίπτωση: μιας αρχαιολόγου – και μάλιστα της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – που επιστρατεύει την επιστημονική της μεθοδολογία για να “σκάψει” αυτή τη φορά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, όσο και αν φαίνεται εξαρχής ότι εστιάζει μόνο στη γυναικεία φύση. Σαν από εσωτερική παρόρμηση βάζει στο χαρτί προβλήματα καθημερινά, φοβίες, άγχη, και αγωνίες, τα μικρά κι ασήμαντα, που αρκούν όμως για να στοιχειώσουν την ύπαρξή μας, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που το καυστικό της χιούμορ και η διάθεση αυτοσαρκασμού της επιχειρούν να ελαφρύνουν το κλίμα όταν έχει βαρύνει επικίνδυνα.
Προσπάθεια να ξορκίσει ή να συνειδητοποιήσει όσα συμβαίνουν στις γυναίκες ανεξαρτήτως επαγγελματικής σταδιοδρομίας, καταγωγής, κοινωνικής θέσης ή οικογενειακής κατάστασης; Το συμπέρασμα ανατρεπτικό και βαθιά εξομολογητικό έρχεται να επιβεβαιώσει τον τίτλο της πρώτης συλλογής διηγημάτων της πολυπράγμονος συγγραφέως – η οποία εκτός των άλλων ασχολείται και με το θέατρο και τη ζωγραφική – και να υπενθυμίσει ότι ποτέ δεν είμαστε μόνο όσα κρύβουμε μέσα μας ή μόνο όσα επιτρέπουμε να χρίσουν την εικόνα μας. Άλλωστε κι η ίδια η συγγραφέας συστήνεται ως Πολυξένη Βελένη όταν εμφανίζεται με την επαγγελματική της ιδιότητα και ως Τζένη Αδάμ στον φιλικό της κύκλο. Ουδείς λόγος να αρνηθεί την ταύτιση με τον τίτλο του βιβλίου της: “Είμαι η Άλλη”.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ TRAILER ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *